Zonguldak’ın yerel tarih araştırmacı kimliğiyle tanınan Ekrem Murat Zaman, yaklaşık 80 yıldır kültür mirası olarak varlığını sürdüren Milli Saray niteliğindeki Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) A Tipi Konukevi’nin kütüphane yapılmak istenmesine şiddetle tepki gösterdi.

WhatsApp Image 2023-11-21 at 22.33.49


Yerel tarih araştırmacı Zaman, gazeteci Orhan Akyüz’e yaptığı açıklamada, Yayla Mahallesi Fener Caddesi’ndeki TTK A Tipi Konukevi’nin kütüphaneye dönüştürülmek istenmesinin vicdanları yaralayacağına dikkati çekerek, şu ifadeleri kullandı:
‘’TTK A Tipi Konukevi, kütüphane yapılmak üzere Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredildi. 
Havzanın kuruluş aşamalarında Fener’in (Fener Caddesi), lojman ve sosyal hizmet tesislerinin bulunduğu alan olarak değerlendirilmesi planlanmıştır. 
Bu alanda 1944-1949 yılları arasında A Tipi Konukevi, B Tipi misafirhaneler, C tipi, D tipi ve K tipi evler yapılmıştır. Ayrıca Deniz Kulübü ve Tenis Kortu yapılarak, 
semt sosyal tesisler merkezi haline gelmiştir. 
TTK A Tipi Konukevi, Zonguldak’a gelen üst düzey konuklara tahsis edilmekteydi, kral dairesinin dışında da 10 yatak odası kapasitesine sahiptir. EKİ’nin (Ereğli Kömürleri İşletmesi), şimdiki adıyla TTK’nın A Tipi Konukevi dışında da misafirhaneleri bulunmaktadır. 
1950 yılından 2000 yılına kadar hizmet veren konukevi, daha sonra işlevselliğini kaybetmiş, bakım ve onarımı düzenli yapıldığından özgün halini korumaktadır. Mobilyalar, ahşap aksamlar, avizeler ve değerli eşyalar koruma altında olup, çevresindeki tarihi ağaçlar da tescillidir. 

‘BİNA KORUMA ALTINDADIR’

Bina taşınmaz kültür varlığı olarak koruma altına alınmıştır. Bu yapı işlev kazandırılarak tüm özellikleriyle korunmalı, çevresine zarar vermeyecek şekilde ‘işlev’ kazandırılmalıdır.
Kültür mirası olarak varlığını sürdüren TTK A Tipi Konukevi’nin kütüphane yapılmak istenmesine şiddetle karşıyız, buranın kütüphaneye dönüştürülmesi vicdanları yaralayacaktır, alınan bu yanlış karardan ivedilikle dönülmeli, kültürel değerlerimizi
koruyarak gelecek kuşaklara miras olarak bırakmamız bizlerin asli görevlerinden birini teşkil etmektedir. Bu çıkışım kütüphanelerin yapılmasına karşıymışım gibi sakına algılanmasın, ben sadece TTK A Tipi Konukevi’ne kütüphane yapılmasına karşıyım.
Milli Saray niteliğindeki bu yapı kütüphane için uygun değildir, yazık olur. Kütüphane için başka yer mi bulamadılar? Kültür ve Turizm Bakanlığı, Zonguldak’ta çok güzel kütüphane yapmalıdır.’’

‘’KÖPRÜNÜN YIKIMINDAN ELDE EDİLECEK EN İYİ YERE YAPILSIN’’

Lavuar Alanında çalışmalar durdu mu? İşte yanıtı Lavuar Alanında çalışmalar durdu mu? İşte yanıtı

Ekrem Murat Zaman, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, kent merkezindeki köprünün (Fevkani Köprüsü) yıkımından elde edilecek en iyi yere en kısa sürede kütüphane yapması gerektiğine işaret etti.

HABER: ORHAN AKYÜZ