Zonguldak’ın Türkiye'de “Şeyhülmuharririn Payesi” verilen ilk gazeteciler arasında yer alan rahmetli Turhan Tınay’ı tanıdığımda 1972-73 yıllarında 17 yaşında liseyi terk etmiş çok genç bir delikanlı olarak iş aramaya çıktığımda o zamanki adıyla HABER Gazetesine dağıtıcı olarak işe başlamış ve 2.5 lira haftalık alıyordum. 2.5 lira o zamanki parayla çok değerliydi, kuruşların geçerli olduğu yıllardı. Fakirlik vardı ister istemez 1 sene çalıştım. Gazete dağıtımı sonrası matbaada el dizgisi ile yazı dizmeyi öğrendim ve haftalığım 5 lira olmuştu.

Turhan Tınay baba bir adamdı, dedeydi. Patronlukla hiç alakası yoktu. Hafta sonu geldiğinde çalışanların haftalıklarını büroda çalışan bir eleman gelir bize öderdi. Çok sevilir sayılırdı. HABER Gazetesinde 1 senenin ardından usta bir dizgici olduktan sonra 3 arkadaş Zonguldak’tan-Ereğli’ye MEMLEKET Gazetesine transfer olduk. Haftalığımız bir anda 15 lira olmuştu, çok iyi paraydı. Burada da 1 sene hizmet ettikten sonra şu anda BEÜ Üniversitesinde tedavi görmekte olan sayın ALİ BAHADIR’ın çıkarttığı UYANIŞ gazetesine transfer oldum ve buradan da 1976 yılında askere gittim. Dönüşümde de yine HABER Gazetesinde işe başladım. Bu böylece değişik gazete transferleriyle sürdü gitti. Neticede 1980 senesinde de TTK Karadon’da işe başladım, ama meslekten de iş kopmadım çünkü matbaada usta sıkıntısı had safhadaydı. Gündüz gazete dizgisi yapıyor gece işe gidiyordum. 12 sene TTK çalışma hayatımdan sonra emekli oldum ve gördüğünüz gibi yine burada İMZA’da haber ve yorumlara imza atmaya devam ediyorum. Mesleğimi çok seviyorum.

Şimdi rahmetli Gazeteci değerli insan Turhan Tınay’ın kimliği hakkında Nostalji köşesinden derlenen bilgileri size aktarıyorum. Fotoğrafı konuşturduğumda 70’li yıllarda ne kadar büyük üstatlarla çalışmışım onların ışığıyla devam ediyorum. Yalandan yere göbekten sallayan Gazeteci geçinen arkadaşlara selam olsun.

TURHAN TINAY KİMDİR?

1965 yılında kurulan Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti'nin ilk başkanı olan Turhan TINAY, aralıksız 23 yıl Başkanlık görevini yerine getirmiştir.
1907 Selanik doğumlu olan Turhan Tınay, Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti yaptığı sırada, YENİ HABER Gazetesinin sahipliğini yapıyordu. Türkiye'de “Şeyhülmuharririn Payesi” verilen ilk gazeteciler arasında yer alan Turhan Tınay, dürüst, kişilikli, karakterli ve hatırlı bir kişiydi.

Bahçede yakalandı! Panik oluşturdu Bahçede yakalandı! Panik oluşturdu

Turhan Tınay, Cemiyet Başkanlığı ve gazetecilik yaptığı sırada, her zaman gazetecilerin birlik ve beraberlik içerisinde olmasını istiyor, ilerlemiş yaşına rağmen etkinlikler düzenlemeyi de ihmal etmiyordu. Turhan Tınay'ın Zonguldak'ta gazeteciler dışında hiçbir yakını yoktu. 18 Temmuz 1988 yılında vefat eden Turhan Tınay'ın mezarı Zonguldak Belediye Asri mezarlığında bulunuyor.

FOTOĞRAFLAR KONUŞURSA

HABER: MUSTAFA EMEN