Euronews‘de yer alan habere göre Türkiye, nisan ayı üretimiyle Almanya ve Polonya'yı geride bırakarak dikkat çekici bir başarı elde etti.

Yükselen Üretim, Artan Karbon Emisyonu: Türkiye'nin Kömür Kullanımı

Türkiye'nin üretimindeki yükseliş, kömür yakıtlı santrallerden kaynaklanan toplam karbondioksit (CO2) emisyonunu 36 milyon metrik tonun üzerine çıkardı.

Almanya'nın Kömür Kullanımında Azalma: Türkiye'nin Yükselişi

Almanya'daki kömür kullanımındaki azalma, Türkiye'nin yükselişinin ana nedenlerinden biri olarak gösteriliyor. Almanya'da kömürden elektrik üretimi önemli ölçüde azalırken, Türkiye'de ise kömür yakıtlı üretimde artış gözlendi.

Kömür Kullanımındaki Farklılıklar: Türkiye, Almanya ve Polonya Karşılaştırması

Türkiye'nin kömür yakıtlı üretimi azalmasına rağmen, Almanya ve Polonya'nın kömür kullanımındaki düşüşler daha belirgin. Bu durum, Türkiye'nin enerji üretimindeki farklı stratejilerini gözler önüne seriyor.

Ember raporundan öne çıkan bazı başlıklar:

*Almanya, Polonya, kuzey ve batı Avrupa’daki diğer zengin ekonomilerde temiz enerji üretim kapasitesinin son zamanlarda hızla artması, kömürün bu enerji sistemlerindeki önemini kaybetmesine neden oldu.

*2022 ve 2023 yılları arasında temiz enerji üretim kapasitesi Almanya’da yüzde 9, Polonya’da yüzde 21,4, Hollanda’da yüzde 21, İtalya’da yüzde 9,6 ve İspanya’da yüzde 8 oranında arttı.

*Bu artış kısmen fosil yakıtlardan enerji dönüşüm çabalarına yardımcı olmak için tasarlanan büyük devlet sübvansiyonları sayesinde gerçekleşti.

*Buna karşılık, artan bütçe açığının sübvansiyon harcamalarını kısıtladığı Türkiye’deki temiz üretim kapasitesi 2022’den 2023’e yüzde 4,5 oranında arttı.

*Türkiye, Çekya ve Sırbistan, Bulgaristan enerji sistemlerinde Avrupa çapında kömüre en bağımlı ülkeler olmaya devam ediyor.

TÜİK açıkladı... Yıllık artış yüzde 70! Yeni zam habercisi mi? TÜİK açıkladı... Yıllık artış yüzde 70! Yeni zam habercisi mi?

*2024’ün ilk dört ayında kömür, Türkiye’deki toplam elektrik üretiminin ortalama yüzde 34’ünü, Çekya’da yüzde 35’ini, Bulgaristan’da yaklaşık yüzde 30’unu ve Sırbistan’da yüzde 59’unu oluşturdu.

Editör: İrem Karagöz