Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Sapça'da bulunan çöp döküm alanı ile uzun süredir Zonguldak'ın gündeminde olan Kozlu sahilindeki atık çöpler hakkında açıklamalarda bulundu.

Tutulmaz, “Yerel imkanlarla yapılması mümkün değil. Belediyenin 3-5 milyon vereceği bir proje değil. Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından konunun değerlendirilmesi gerekiyor. Murat Kurum bakanımıza bunu anlatmıştık. O da bunun yapışması gerektiğini söylemişti. Zaman içerisinde sıra ona da gelecek yapılacak. Yarın yapılacak bir konu değil, ilimizin gücünü aşıyor” ifadelerini kullandı.

Ontemmuz karanlığa büründü! Mahalleli isyan etti Ontemmuz karanlığa büründü! Mahalleli isyan etti

"Çöp döküm alanı kendi masrafını çıkarabilir konuma geldi"

Sapça mevkisinde hayata geçirilen çöp ayrıştırma ve arıtma tesisinin kendi masraflarını çıkartabilecek konuma geldiğini ve kısa süre sonra belediyelerin kaynakları olmadan çalışmalarına devam edeceğini ifade eden Vali Tutulmaz, şöyle konuştu:
"Şu anda çok güzel bir çöp arıtma ve çöpü ayrıştırma tesisimiz var ve çok verimli. Hatta sizleri de bir gün oraya götürüp göstermek istiyoruz. Artık önümüzdeki süreçte belediyelerimizden herhangi bir kaynak almadan çöp işlemini yürütebilecek konuma gelmek üzereyiz. Yani şu son bir iki yatırımımız daha var. Onları da bu yılın sonuna kadar onları da bitirmeye çalışacağız. Şu anda artık çöp bölümü, yeni işleme bölümü kendi masrafını çıkarabilir konuma geldi. Belediyelerden artık kaynak olmadan önümüzdeki altı ay daha alacağız. Ondan sonra inşallah bu son yatırımlarımız da dönüşe başladığında kendi masrafını kendisi karşılamaya başlamış olacaktır. Şu anda bir sıkıntımız yok. İlimizin tamamının köyler dahil çöpünü buraya topluyoruz, ayrıştırıyoruz. Enerjiye dönüştürüyoruz. Atıkların tamamını kullanıyoruz. Neredeyse sıfır atık çalışıyoruz orada. Şimdi çok ciddi çalışmalar yapılıyor. Belki kenarda köşede çok farkında değilsiniz ama sizleri de önümüzdeki birkaç gün içerisinde götürüp oraları bir gezdirelim. Çok harika işler yaptık yani oralarda. Arıtmasıyla değişik enerji üretim alanlarıyla gerçekten çok iyi bir konuma geldi. Daha da iyi olacak. Her zaman iyinin daha iyisi var. Onun için onu daha da iyileştireceğiz."

"Yerel imkanlarla yapılması mümkün değil"

Yıllarca Kozlu sahil yolundaki alanın çöp döküm alanı olarak kullanıldığı, tıbbi atıkların da sahile vurduğu yönündeki gazetecilerin sorularını cevaplayan Vali Mustafa Tutulmaz, "Buraya geldiğimizde bu tabii yıllardan bu tarafa atılmış ve denizin içinde de olan yönü olan bir atık bölümü. Şimdi bu yerel imkanlarla yapılması mümkün değil. Yani belediyenin ya da özel idarenin verebileceği üç beş milyonla, on milyon yürüyecek hizmetler değil. Buna Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın tarafından konunun değerlendirilmesi gerekiyor. Bakanımız geldiğinde Murat Kurum Bakanımız kendisine bu konuları anlatıldı. O da bunun yapılması gerektiğini söyledi, ancak tabii bunun bir önceliği var. İlimizde şu anda Çevrecilik Bakanlığı Kaynaklı yatırımlar devam etti. Yani bunlar peyderpey zaman içerisinde sıra ona da gelecek. Yapılacak ama bugün itibariyle yarın diyebilecek konumda değiliz. Önemli bir problem ama bunun ilimizin gücünü açtığını da buradan ifade etmek istiyorum. Teşekkür ediyorum. Yani Bakanlığın desteği gerekiyor" dedi.

IMG_1483-1

Emre Can Bayram