Zonguldak, Bartın, Karabük ve Almanya’da yaşayan bölge insanına hitap eden Zonguldak Havalimanı, 2023 yılında Türkiye’ye yaklaşık 300 milyon euro (Yaklaşık 10 milyar lira) döviz kazandırdı.

ÖZEL İÇERİK

Zonguldak'ta facia kıl payı atlatıldı! Zonguldak'ta facia kıl payı atlatıldı!

Zonguldak Platformu ve Avrupa Zonguldaklılar Derneğinin girişimiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ulaşılarak pistin uzayıp genişletildiği ve seferlerin başlatıldığı Zonguldak Havalimanı, 2022 yılının ardından 2023 yılında da adeta döviz bastı.

50 BİN 367 YOLCU GELDİ…

Zonguldak Havalimanından 2022 yılında dış hat yolcusu 94 bin 288 olurken 2023 yılında dış hat yolcusu 100 bin 735 olarak gerçekleşti.

Gelen giden yolcu sayıldığından 100 bin 735 kişinin yarısı baz alındığında 50 bin 367 kişinin Almanya’dan Zonguldak Havalimanı üzerinden bölgeye giriş yaptığı ortaya çıkıyor.

SADECE YOLCULARIN BÖLGEDE HARCADIĞI 151 MİLYON 101 BİN EURO

Almanya’dan gelen bölge insanının kişi başı harcadığı rakamın en az ortalama 3 bin Euro olduğu ifade edildiğinden 50 bin 367 kişiyi 3 bin Euro ile çarptığımızda bölgeye bir sene içinde Almanya’dan gelen döviz ortaya çıkmış oluyor.

Bu da 151 milyon 101 bin euro yapar. Bu rakamı da Türk lirasına çevirdiğimizde 5 milyar 137 milyon 434 bin lira yapar.

CORENDON VE SUNEXPRESS İLE ZONHAV’IN KAZANCI DA KATILDIĞINDA…

Öte yandan Türk firmaları olan Corendon ve SunExpress Hava şirketlerinin biletler üzerinden, içinde Özel İdarenin de bulunduğu ZONHAV Şirketinin ise yer hizmetlerinden kazandığı döviz de hesap edildiğinde yaklaşık 300 milyon Euro Türkiye’ye ve bölgeye kazandırılmış olundu.

13 MİLYON YOK DİYE YAPILMAK İSTENMEYEN PİST, MİLYARLAR KAZANDIRDI!

Zonguldak Platformu ve Avrupa Zonguldaklılar Derneği’nin girişimleriyle görüşülen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla uçuşların başlamasının ardından Almanya’dan daha büyük uçakların inmesi ve THY seferlerinin ertelenmemesi için gereken pistin uzama ve genişlemesi 13 milyon lira bulunamadığı gerekçesiyle ötelenmeye çalışılmıştı.

Zamanın Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş’ın işi öteleme girişimlerine karşı Zonguldak Platformu ve Avrupa Zonguldaklılar Derneği’nin girişimleriyle ulaşılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, merkezi bütçeden ödeneği gönderip İl Özel İdare ve Kolin İnşaatın iş makinaları seferber edilmişti.

GURBETÇİNİN HEM PARASI HEM DUASI…

Zonguldak Havalimanı, maddiyatın ötesinde yurt içi ve yurt dışında yaşayan yüzbinlerce bölge insanına memleketlerine rahat gelebilmenin kolaylığını sağladı.

Özellikle Almanya’da yaşayan yaşlı, hasta ve engelli olan bölge insanı karayolu veya İstanbul’a uçak ile gelip Zonguldak, Bartın ve Karabük’e kara yoluyla gelemediğinden memleketlerine yıllardır hasret kalmışlardı. Almanya’dan direk Zonguldak Havalimanına uçuşların başlaması ve pistin uzayıp genişlemesi özellikle Almanya’da yaşayan bölge halkına büyük hizmet oldu.

HABER: OSMAN SAV – ERSİN TURAN