Altın, son günlerde uluslararası piyasalarda göz kamaştırıcı bir performans sergiliyor. Geçtiğimiz hafta cuma günü 2.135 dolarla tarihi zirveyi gören altının ons fiyatı, bugün itibarıyla 2.085 dolarda seyrediyor. Peki altın fiyatlarındaki bu rekor yükselişin arkasında hangi faktörler yatıyor?

Fed'in güvercin duruşu altını destekliyor

Altın fiyatlarının en önemli belirleyicisi ABD Merkez Bankası (Fed) faiz politikası. Fed'in faiz artırımı yapması, doların değerini artırarak altına talebi azaltırken, faiz indirimi yapması ise tam tersi bir etki yaratıyor. Fed'in faiz indirimi beklentisi arttıkça, altına olan ilgi de artıyor.

Fed Başkanı Jerome Powell'ın cuma günü yaptığı açıklamalar, Fed'in önümüzdeki aylarda daha güvercin bir politika izleyeceğine dair beklentileri güçlendirdi. Powell, 'Attığımız güçlü adımlar, politika faizimizi oldukça kısıtlayıcı bir bölgeye taşıdı' dedi. Bu sözler, Fed'in faiz indirimine gidebileceği yönünde yorumlandı.

Fed'in faiz indirimine gitmesi için en önemli gerekçe ise ABD'de düşük seyreden enflasyon. Ekim ayında enflasyonun yüzde 3.2 ile beklentilerin altında kalması, Fed'in enflasyon hedefine ulaşmak için daha fazla teşvik sağlaması gerektiği görüşünü destekledi. Bu da mart ayında Fed'den faiz indirimi gelme ihtimalini artırdı.

Faiz indirimi beklentisi, ABD hazine tahvillerinin faizlerini de aşağı çekti. Tahvil faizlerindeki düşüş, altının rakibi olan tahvillere olan talebi azalttı. Böylece altına yönelim arttı.

Asya piyasalarındaki sert hareket

Altın fiyatlarındaki rekor yükselişin bir diğer nedeni ise Asya piyasalarındaki sert hareket oldu. Geçtiğimiz hafta cumartesi günü TSİ 2.15'te 2.075 dolardan işlem gören altının ons fiyatı, yarım saat içinde yaklaşık yüzde 3 değer kazanarak 2.135 dolara fırladı.

Bu sert hareketin arkasında ise büyük ihtimalle teknik faktörler ve algoritmik işlemler yatıyor. Altın fiyatları, psikolojik bir direnç seviyesi olan 2.100 doları aştığında, otomatik olarak alım emri veren programlar devreye girdi. Bu da fiyatları daha da yukarı taşıdı.

Bu sert hareketin ardından altın fiyatları bir miktar geri çekildi ve 2.085 dolarda dengelendi. Ancak uzmanlar, altın fiyatlarının yukarı yönlü trendini koruduğunu ve yeni rekorların görülebileceğini belirtiyor.

Bakan Şimşek açıkladı! Pazartesi belli olacak Bakan Şimşek açıkladı! Pazartesi belli olacak

Gram altında da tarihi zirve

Uluslararası piyasalarda ons fiyatındaki yükselişe paralel olarak gram altında da tarihi zirve görüldü. Spot piyasada gram altın cumartesi günü 1.993 lirayla rekor kırdı. Sabah saatlerinde ise gram altın 1.937 liraya geriledi.

Gram altın fiyatlarını etkileyen bir diğer faktör ise dolar kurundaki hareketlilik. Dolar/TL kuru, cuma günü 9.50 seviyesini aşarak rekor kırdı. Dolar kurundaki yükseliş, gram altın fiyatlarını da destekledi.

Gram altın fiyatlarının yönü, ons fiyatı ve dolar kurundaki gelişmelere bağlı olarak değişebilir. Ancak uzmanlar, gram altında da yukarı yönlü trendin devam ettiğini ve yeni rekorların görülebileceğini ifade ediyor.

HABER MERKEZİ