Bartın Valiliği'nin talimatıyla başlatılan detaylı araştırmalarda, aynı bölgede 540 yaşında ikinci bir anıt ağacın daha varlığı tespit edildi.

VALİ ARSLAN TALİMAT VERDİ: ANIT AĞAÇ OLARAK TESCİLLENECEK

Akbaş köyündeki köylülerin ihbarı üzerine harekete geçen İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ekipleri, ağacın en az 500 yıllık olduğunu tahmin ederek konuyu kamuoyuna duyurmuştu. Bartın Valisi Nurtaç Arslan, beraberindeki heyetle birlikte ağacın bulunduğu alanı ziyaret ederek bilgi almış ve ağacın "anıtsal ağaç" olarak tescil edilerek koruma altına alınması için talimat vermişti.

BARTIN ÜNİVERSİTESİ'NDEN KAPSAMLI ARAŞTIRMA VE İKİNCİ MÜJDE

Vali Arslan'ın talimatıyla Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim üyelerinden oluşan bir komisyon, ağaç ve çevresinde kapsamlı incelemeler başlattı. Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akkaya, Bartın Valiliği ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile ortak yürütülen çalışma sonucunda hazırlanan raporu kamuoyu ile paylaştı. Rektör Akkaya, yapılan çalışmalarla ağacın anıtsal özellik taşıdığını doğrularken, aynı bölgede "anıtsal ağaç" niteliğinde ikinci bir çınar ağacının daha bulunduğunu müjdeledi. Her iki ağacın da boyutsal olarak anıt ağaç niteliğinde olduğu belirtildi.

Bartın, Bolu, Düzce, Karabük, Zonguldak'ta Hafta Sonu Hava Nasıl Olacak?
Bartın, Bolu, Düzce, Karabük, Zonguldak'ta Hafta Sonu Hava Nasıl Olacak?
İçeriği Görüntüle

640 YAŞINDAKİ DOĞU ÇINARININ TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Araştırma komisyonunda yer alan Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barbaros Yaman, ilk tespit edilen ağacın teknik özelliklerini açıkladı. Yaman, "2 numaralı Doğu Çınarı" olarak adlandırılan ağacın tahmini yaşının 600 ila 680 yıl arasında, ortalama 640 yıl olduğunu belirtti. Ağacın boyunun 39 metre, gövde çapının ise yaklaşık 4 metre (390 cm) ve tepe çapının 20 metre olduğu kaydedildi. Gövdesi kovuk olmasına rağmen sağlıklı olduğu belirtilen ağacın, bu özellikleriyle 72 anıtsal değer puanına sahip olduğu ve minimum tescil puanı olan 39'u aştığı için boyutsal anıt ağacı olarak tescil edilmesi gerektiği ifade edildi.

İKİNCİ AĞAÇ DA TARİHE IŞIK TUTUYOR: 540 YAŞINDA

Prof. Dr. Yaman, bölgede tespit edilen ikinci Doğu Çınarı'nın da yaklaşık 540 yaşında olduğunu kaydetti. Bu ağacın boyunun 32 metre, gövde çapının 310 santim ve tepe çapının 15 metre olduğu belirtildi. İkinci ağacın da 60 anıtsal değer puanıyla tescil edilebilir nitelikte olduğu açıklandı.

BİYOLOJİK MUCİZE VE KÜLTÜREL DEĞER ARTIŞI BEKLENTİSİ

640 yaşındaki Doğu Çınarı'nın kabuklanmaya başlamasına rağmen oldukça sağlıklı olduğu, ağaçtan çıkan genç sürgünlerin gövde ile kaynaşması sayesinde hayatiyetini sürdürdüğü belirtildi. Prof. Dr. Yaman, ağacın üzerinde Doğu Gürgeni gibi başka türlerin de yetişmesinin onu daha da ilginç kıldığını söyledi.

BARÜ Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Kırdar ise Doğu Çınarı türünün bin yıla kadar yaşayabildiğini ve sadece odun üretimiyle değil, tıptan peyzajcılığa, eczacılıktan doğa korumaya kadar birçok sektörde kullanıldığını ifade etti.

Rektör Akkaya, her iki anıt ağacın da Bartın turizmine kazandırılması için hikayelerinin araştırılmasının büyük önem taşıdığını vurgulayarak, tarihçilere, araştırmacılara ve bölge halkına çağrıda bulundu. Köylülerin ve yaşlıların bu ağaçlarla ilgili bilgileri ve duyumlarının, ağaçların gizemli geçmişini aydınlatmada anahtar olabileceği belirtildi.

Kaynak: İHA