Memur Sen il Temsilcisi ve Eğitim Bir Sen Şube Başkanı Kamuran Aşkar, Aralık ayı enflasyonunun %2,93, yıllık enflasyonun ise %64,77 olarak açıklandığını belirterek, kamu görevlileri ile emeklilerinin 2024 Ocak maaş ve ücretlerine yansıyacak enflasyon farkının %29,78 olarak belirlendiğini ifade etti.

Memur Sen Il Temsilcisi Ve Eğitim Bir Sen Şube Başkanı Kamuran Aşkar

 KAMU GÖREVLİLERİ VE EMEKLİYE YAPILACAK ZAM!

İktidar partisinin milletvekillerinin tavır koymamasını endişe ile izliyorum! İktidar partisinin milletvekillerinin tavır koymamasını endişe ile izliyorum!

 Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararı uyarınca Ocak ayında maaş ve ücretlere yapılacak %15 artış ve enflasyon farkıyla birlikte toplamda %49,25 artış olacağını dile getiren Aşkar, bu durumda en düşük kamu görevlisi maaşının 30,910 ₺'ye ulaşacağını, en düşük kamu görevlisi emeklisi maaşının ise 14,700 ₺ seviyelerinde olacağını belirtti.

 Aşkar, en düşük kamu görevlisi emekli aylığı ile en düşük kamu görevlisi maaşı arasındaki %47,5'lik oranın büyük bir farklılık oluşturduğuna vurgu yaparak, emekli kamu görevlilerine öncelikle 8.077 ₺ ilave ödeme yapılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, görev aylığı ile emekli aylığı arasındaki bu büyük farkın kapatılması ve emekli kamu görevlilerinin haklı beklentilerinin karşılanması gerektiğini ifade etti.

MAAŞLARA ZAM GELMEDEN BÜTÜN ÜRÜNLER ZAMLANDI

2024 yılında uygulanacak Asgari Ücretin 11.402₺’den 17.002₺’ye yükseltildiğine dikkat çeken Aşkar, bu artışın çalışanların haklı beklentilerinin bir göstergesi olduğunu belirtti. Ancak, asgari ücretli zamlı maaşını Şubat ayında, kamu görevlilerinin ise 15 Ocak'ta alacağını ifade eden Aşkar, piyasa yöneticilerinin Aralık ayında fiyatları baskılayarak enflasyonu düşük gösterme çabasının maalesef galip geldiğini ve bu durumun bir kez daha yaşandığını vurguladı.

"GİDERLER ARTMADAN GELİRLERİ ARTIRMA" 

Aşkar, yılbaşı gecesinden itibaren sermaye ve piyasa yöneticilerinin "Giderler artmadan gelirleri artırma" rekabetinin sonucunda etiketlerin değiştirme yarışına şahit olunduğunu belirtti. Gelirlerin 6 ayda bir defa artarken, önümüzdeki 6 ay boyunca giderleri anlık olarak ürünlere yansıtacak sermayedarların, arz-talep dengesi kadar hakkaniyet ve vicdan terazisini de kontrol etmesi gerektiğini ifade etti.

GELİR VERGİSİ VE ASGARİ ÜCRETİN ETKİSİ

 Asgari ücretin 17.002,12 ₺ olarak belirlenmesiyle birlikte, gelir vergisi muafiyetinin 2.550,32 ₺, damga vergisi muafiyetinin ise 151,82 ₺ olduğunu açıklayan Aşkar, gelir vergisi matrahlarının %58,46 oranında arttığını ve bu doğrultuda %15'lik dilimin 110 Bin ₺, %20'lik dilimin 230 Bin ₺, %27'lik dilimin ise 580 Bin ₺ olarak belirlendiğini söyledi.

 KAMU GÖREVLİLERİNİN VERGİ YÜKÜ 

Aşkar, asgari ücretin bile 6–7'nci ay itibariyle %20'lik dilime girdiği bir sistemde, sözleşmeli personel başta olmak üzere kamu görevlilerinin yıl ortasından itibaren önemli ölçüde vergi ödeyeceğini ifade etti. Bu noktada, asgari ücret tutarı kadar gelir vergisi muafiyetine bir adım daha eklenerek, kamu görevlilerinin gelir vergilerinin %15'e sabitlenmesi gerektiğini ve bu şekilde alım güçlerinin korunması, kayıplarının önlenmesi gerektiğini belirtti.

Aşkar, gelir vergisi oranlarının %15'e sabitlenmesi, kamu görevlilerinin beklentilerinin karşılanması, gelir kayıplarının önlenmesi ve adil bir gelir dağılımının sağlanması için atılacak adımları vurgulayarak, ekonomik denge ve adaletin sağlanması adına gereken düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesi çağrısında bulundu.

Aybüke Ünal