Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Zonguldak'ta yaşanan kömür dağıtım skandalını Meclis gündemine taşıdı. Yavuzyılmaz, daha önce dört ayrı Bakanlığa ve Cumhurbaşkanlığına yönlendirdiği soru önergelerinin ardından, kömür dağıtımlarındaki sorunların araştırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bir araştırma komisyonu kurulmasını talep etti.

USULSÜZ KÖMÜR YARDIMI UYGULAMASI

Yavuzyılmaz, yıllardır kömür yardımı uygulamasının usulsüz uygulamalarla anıldığını belirterek, Zonguldak'taki olayın bu durumu daha da açığa çıkardığını ifade etti. Zonguldak'ta tespit edilen kömür dağıtımındaki usulsüzlüklerin ortaya çıkmasının ardından, CHP Milletvekili, bu konuda bir araştırma komisyonu kurulması gerektiğini savundu.

Kriterlere uymayan kömürlerin dağıtıldığı evlerin belirlendiğine dikkat çeken Yavuzyılmaz, sadece 70 hanenin mağduriyetinin giderilmesinin yetersiz olduğunu ve diğer mağdur vatandaşlara resmi başvuru zorunluluğu getirilmesinin doğru olmadığını söyledi. Genel Başkan Yardımcısı, mağdur edilen tüm ailelere ulaşılması gerektiğini vurgulayarak kömür yardımı dağıtımında yaşanan skandalın Meclis tarafından detaylı bir şekilde incelenmesini talep etti.

ZONGULDAK'TA İHTİYAÇ SAHİBİ VATANDAŞLARIMIZ RENCİDE EDİLMİŞTİR

Yavuzyılmaz “Zonguldak’ta, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) tarafından, ihtiyaç sahibi ailelere dağıtılan kömür çuvallarının içinden kabul edilebilir düzeyin üzerinde taş çıktığı geçtiğimiz günlerde tespit edilmişti. Olayın ardından ilgili kurumlara soru önergelerimizi yönlendirirken, aynı zamanda kömür dağıtımlarında uzun süredir devam eden çuvallardan şlam, taş çıkması, yardımların çalınması ya da kurumların depolarındaki stok kömürlerin kaybolması gibi olaylarıyla ilgili Meclis çatısı altında araştırma komisyonu kurulmasını talep etmiş bulunmaktayız.

Zonguldak’ta vatandaşlarımız şikayeti üzerine bir kez daha ortaya çıkan bu durum aslında yıllardır kömür dağıtımında yaşanan usulsüzlüklerin ayyuka çıkması halidir. Zonguldak’ta ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız rencide edilmiş ve hükümet eliyle büyük bir ayıba imza atılmıştır. 

Konuyla ilgili olarak Zonguldak Valiliği tarafından inceleme başlatıldığını ve niteliğe uygun kömür yardım yapılmadığı tespit edilen 70 haneye ise ilave kömür desteği verildiğini ifade edilmiş olsa da diğer yüzlerce mağdur vatandaşa ise resmi başvuru yapma zorunluluğu getirilmesi doğru değildir. Kömürlerin dağıtıldığı hanelerin zaten bilinmesi nedeniyle talebe bakılmaksızın vatandaşlarımızın tamamının mağduriyeti giderilmesi gerekmektedir.

Diğer yandan, dağıtılan kömür yardımları, “İhtiyaç Sahibi Ailelere Isınma Amaçlı Kömür Yardımı Yapılmasına İlişkin Cumhurbaşkanı Kararları” ile belirlenmiştir. Söz konusu kararlara göre dağıtılacak kömürün niteliğinin 13.1.2005 tarihli ve 25699 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliğinin” 23 üncü maddesinde belirlenen kriterlere uygun olması gerekmektedir. 

Söz konusu yönetmeliğin 22.23.24 ve 25 inci maddelerinde dağıtılacak kömürün nitelikleri belirlenirken, ‘Yakıtların Analizi’ başlıklı maddesinde ise “Yetkili merciler, gerekli denetimleri yapmak, katı yakıtın üretildiği, torbalandığı, depolandığı, taşındığı ve satışının yapıldığı yerlerden usulüne uygun yakıt numunelerini almak ve analizlerini akredite olmuş veya Bakanlığın uygun gördüğü laboratuvarlarda yapmak/yaptırmak ve belirlenen sınır değerleri sağlamayan yakıtlar için gerekli işlemi yapmakla yükümlüdürler” denilmektedir.  Aynı şekilde yönetmeliği “Denetim” başlıklı 32. Maddesi “Yetkili mercileri Yönetmelikte belirlenen kurallara uygun olmayan yakıtları üretenler, satışa sunanlar ile yakma tesisleri üretenleri ve işletenleri denetlemek ve haklarında yaptırım uygulamakla yükümlü kılmaktadır. Bu nedenle olaylarda sorumluluğu ve ihmali bulunanların bir an önce belirlenmesi gerekmektedir. Konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu. 

Osman Zaimoğlu zaferin mimarlarıyla buluştu! Yeni hedefi açıkladı Osman Zaimoğlu zaferin mimarlarıyla buluştu! Yeni hedefi açıkladı

Aybüke Ünal

Zonguldak Haberleri