Emeğin başkenti kömür kentteki yüzölçümü 400 bin metrekarelik Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Zonguldak Limanı’nın, taş kömürü üretiminin yanı sıra liman işletmeciliğiyle de ekonomiye katma değer kazandırdığı, 24 saat kesintisiz de hizmet veriyor.

TTK’NIN İMTİYAZ SAHASI 6 BİN 885 KİLOMETRE KARE

Gazeteci Orhan Akyüz’ün, TTK Genel Müdürlüğü verilerinden elde ettiği bilgilere göre, TTK’nın imtiyaz sahasının 3 bin 885 kilometre karesi karada, 3 bin kilometre karesi ise denizde olmak üzere 6 bin 885 kilometre kare alanı kapsıyor.

Türkiye'nin Karadeniz ülkeleriyle arasındaki deniz ticaretinde önemli yer tutmasının yanı sıra ülkenin zengin taş kömürü madenlerini barındıran Zonguldak’ın şehir merkezindeki TTK’nın limanının varlığı, ekonomiye de can suyu oluyor.

24 SAAT KESİNTİSİZ HİZMET VERİYOR 

Ekipler intihara kalkışacak şahsın peşine düştü! Ekipler intihara kalkışacak şahsın peşine düştü!

Zonguldak Limanı’na giriş – çıkış yapan gemilere römorkaj, palamar,
shifting gibi vs. liman hizmetleri TTK tarafından, kılavuzluk hizmeti de Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nce haftanın 7 günü 3 vardiya olarak 24 saat kesintisiz hizmet verilmektedir.

Whatsapp Image 2024 05 05 At 23.14.35 (1)

3 RO-RO GEMİSİ LİMANA AYNI ANDA YANAŞABİLİYOR
Limanda 3 Ro-Ro gemisinin aynı anda yanaşabildiği 1 adet Ro-Ro rıhtımı, genel kargo ve dökme yük gemilerinin yanaşabildiği 2 adet dökme yük ve genel kargo rıhtımı ile yine 1 adet tren ferisi rıhtımı mevcut, limanın su derinliği 6,0 – 7,5 metredir.

PİLOTAJ/RÖMORKAJ
Gemilerin uymakla yükümlü oldukları kılavuz ve römorkör alma, muafiyet oranları “Limanlar Yönetmeliği’ne” göre uygulanmaktadır.

DENİZ VASITALARI
1 kılavuz botu- 1 palamar botu, 2 römorkör bulunmaktadır.
 
ELLEÇLEME EKİPMANLARI 
Limanda faaliyet gösteren firmalara ait 5 ve 15 tonluk 2 adet elektrikli rıhtım vinci, 10 – 15 ton kaldırma kapasitesinde mobil vinçler ve değişik teknik özelliklerde iş makineleri ile forkliftler mevcuttur.

RIHTIMLAR VE AÇIK ALANLAR
Risi rıhtımı uzunluğu 200 metre, 4 adet dolfen, 1 adet gemi kilitleme yapısı ve 1 adet hidrolik rampadan oluşmakta, demiryolu bağlantısı mevcuttur.
Kargo rıhtımı uzunluğu 215 metre, eni 50 metre, açık alanı 10 bin 750 metrekare, yüksekliği deniz seviyesinden 2 metre, yük özelliği dökme ve genel kargo, demiryolu bağlantısı da vardır.

Dökme yük rıhtımı uzunluğu 360 metre, eni 50-150 metre, açık alanı 27 bin metrekare, yüksekliği deniz seviyesinden 2 metre, yük özelliği dökme ve genel kargo, demiryolu bağlantısı bulunmaktadır. 

Ro-Ro rıhtımı uzunluğu 125 metre, eni 75 metre, açık alanı 40 bin metrekare, yüksekliği deniz seviyesinden 2 metre, yük özelliği araç, yolcu ve genel kargo olarak hizmet vermektedir.

YÜK OPERASYONLARI
Yük sahibi, gemi veya limanda faaliyet gösteren firmalar tarafından kesintisiz yapılmaktadır. Liman şartlarına uygun olmak koşuluyla yükleme ve boşaltma süresi boyunca yük sahibine ait veya yük sahibince kiralanan vinçlerin limanda çalışmasına müsaade edilmektedir.

Whatsapp Image 2024 05 05 At 23.15.48

HABER: ORHAN AKYÜZ
FOTOĞRAFLAR: ORHAN AKYÜZ-TTK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ