Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Amasra Şube Başkanı Ümit Çınar, Bartın’ın Amasra ilçesindeki Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü’nde 14 Ekim 2022’de meydana gelen ve 43 madencinin şehit olduğu facianın ardından 769’ncu günde 22 Ekim 2024 Salı günü saat 16.00-24.00 vardiyasında ocağa giren madencilerin besmele çekerek 250 ton/gün kömür üretimine başladığını bildirdi.

“KURUMUMUZUN UHDESİNDEKİ YER ALTINDA ÇIKARTILMAYI BEKLEYEN 69.2 MİLYON TON TAŞ KÖMÜRÜ REZERVİNİ, EKONOMİMİZE KAZANDIRMAYA KİLİTLENDİK”

Başkan Çınar, gazeteci Orhan Akyüz’e yaptığı açıklamada, müessese müdürlüklerinin maden ocağındaki grizu patlamasının ardından 2 yıl 1 ay 9 gün (769 gün) sonra kömür üretimine başlandığına işaret ederek, şöyle konuştu:
“Patlamanın yaşandığı ocaktaki bir panoda üretime başladığımız günden itibaren bugün (10 Kasım 2024 Pazar) dahil 20 gün geçti. Madenci kardeşlerimiz her zaman olduğu gibi iş güvenliği kurallarına harfiyen uyarak kömür üretimini muntazam şekilde yapmaktadırlar. Kurumumuzun uhdesindeki yer altında üretim alanında çıkartılmayı bekleyen 69 milyon 277 bin 859 ton taş kömürü rezervini, ekonomimize kazandırmaya kilitlendik. Şu anda maden ocağındaki bir panodan 250 ton/gün üretim yapılmaktadır.”

“TTK GÖZ BEBEĞİMİZDİR, START VERDİK, DOLUDİZGİN ÜRETİYORUZ”

Süleyman Soylu Ereğli’ye selam gönderdi! Süleyman Soylu Ereğli’ye selam gönderdi!

Madencilik sektöründe istihdamın yanı sıra üretimin artırılmasının mutlaka ve mutlaka desteklenmesi gerektiğini anlatan Başkan Çınar, şöyle devam etti:
“TTK göz bebeğimizdir, start verdik, doludizgin üretiyoruz. Ancak taş kömürü üretiminin her açıdan daha da fazla desteklenmesi lazım. Türkiye’nin yerli ve milli kaynağı taş kömürü üretimine sahip çıkılması zaruridir. Ülkemiz ekonomisine büyük katkılar sağlamasının yanı sıra Türkiye’de madencilik sektöründe tarihsel birikime sahip Türkiye Taşkömürü Kurumu’na sahip çıkılması, ülkemize sağladığı katma değer katkılar açısından büyük önem arz etmektedir. Göz ardı edilmemesi gereken diğer önemli bir konu da şudur ki bizler için işçi sağlığı ve iş güvenliğinin eksiksiz sağlandığı şartlarda üretmek olmazsa olmaz önceliğimizdir. Madencilerimizin burunlarının kanamaması kırmızı çizgimizdir, önce sağlık sağlık sağlık diyoruz.”

“MADENCİLER ARASINDA DAYANIŞMA ÜST DÜZEYDE”

Başkan Çınar, her zaman maden işçileri arasında huzurun, dayanışmanın ve intizamlı çalışmanın üst düzeyde olunmasının kömür üretimine de önemli ölçüde katkı sağladığını, ancak madenciliğin yoğun emek gerektiren ağır meslek grupları arasında yer aldığını, doğanın bağrından cevheri (kömürü) kopartarak yeryüzüne çıkartmanın kolay olmamasının yanı sıra riskli olduğunun gözden kaçırılmamasına dikkati çekti.

Whatsapp Image 2024 11 10 At 11.00.37

Muhabir: Orhan Akyüz