Medicana Sivas Hastanesi'nde görevli Uzman Klinik Psikolog Kerime Begüm Özkaya, teşhircilik konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Özkaya, teşhirciliğin aslında bir ruh hastalığı olduğunu belirterek, bu durumun psikolojik sebeplerden kaynaklandığını vurguladı.

Teşhircilik ve Psikolojik Sebepler

Özkaya, teşhirciliğin bir sergi bozukluğu olduğunu ifade ederek, bu durumu yaşayan kişilerde depresyon, kaygı, endişe, kendini gösterme ve dikkat çekme çabası gibi olumsuz duyguların yaygın olduğunu belirtti. Teşhirciliğin en büyük nedeninin psikolojik etkenler olduğunu söyleyen Özkaya, "Teşhircilik cinsel organların, tanımadığı kişilere, yabancı kişilere haz ve doyum almak amacıyla gösterilmesi durumudur. Bu durum, psikoloji ve cinsel sapma olarak değerlendirilmektedir" dedi.

Kadınlar Teşhircilikte Erkekleri Geçti

Son yıllarda sosyal medyada teşhircilik yapan kadınların sayısının erkekleri geçtiğini belirten Özkaya, "Teşhircilik yapan kişilerde depresyon, kaygı, endişe ve dikkat çekme çabası gibi olumsuz duygular var. Bu durumun nedeni tam olarak belli değil ama kişinin yetiştirilme şekli ve kişilik özellikleri büyük rol oynuyor" şeklinde konuştu.

Cinsel Sapkınlık ve Güç Gösterisi

Özkaya, teşhirciliğin cinsel sapkınlık kategorisine giren bir ruh hastalığı olduğunu ifade ederek, bu durumun en önemli sebeplerinden birinin güç gösterisi olduğunu söyledi. "Kendi güç ve kontrolünü karşı tarafa gösterme isteği taşıyan kişiler, geçmişte yaşadıkları travmalar, genetik faktörler ve yetiştirilme şekli nedeniyle bu davranışı sergileyebilirler" dedi.

Tedavi Yöntemleri ve Psikoterapi

Kahve Fiyatlarına Okkalı Zam: Tüketiciler ve Üreticiler Üzerindeki Etkiler Kahve Fiyatlarına Okkalı Zam: Tüketiciler ve Üreticiler Üzerindeki Etkiler

Teşhircilik yapan kişilerin düzenli ilaç tedavisi ve psikoterapi ile tedavi edilebileceğini belirten Özkaya, "Eğer kişide ciddi anlamda kişilik bozukluğu varsa, tedavi almasını öneriyoruz ve tedavi oranı oldukça yüksek" dedi. Teşhircilik davranışlarının psikolojik bir vaka olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Özkaya, bu kişilerin mutlaka profesyonel yardım alması gerektiğini söyledi.

İHA

Gündem Haberleri

Editör: Aybüke Ünal