(ÖZEL HABER)

Asma Mahallesi Muhtarı Gürbüz Kuğu, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası (ZTSO) Başkanı Metin Demir’e seslenerek, Zonguldak’taki 22 milyon lira yatırım yapılan ‘’Üzülmez Kültür Vadisi, Lavuar ve Atölye Binaları Koruma ve Yeniden İşlevlendirme Projesi’’nde yer alan işletilmesine talip oldukları atölye binalarında kesinlikle alkol satılmaması çağrısında bulundu.

Mehmet Erdem açık hava konseri verecek! Mehmet Erdem açık hava konseri verecek!

Asma Mahallesi Muhtarı Gürbüz Kuğu, Çınartepe Mahallesi Muhtarı Okan Girgin ile Baştarla Mahallesi Muhtarı Mehmet Özçıkrıkçı, bölgelerindeki ‘’Üzülmez Kültür Vadisi, Lavuar ve Atölye Binaları Koruma ve Yeniden İşlevlendirme Projesi’’ alanındaki çalışmaları gazeteci Orhan Akyüz ile birlikte yerinde incelediler. 

Muhtar Kuğu, gazeteci Orhan Akyüz’e yaptığı açıklamada, mahallelerinin sınırlarındaki ‘’Üzülmez Kültür Vadisi, Lavuar ve Atölye Binaları Koruma ve Yeniden İşlevlendirme Projesi’’ndeki atölyeleri işletmek için ZTSO’nun talip olduğunu, İl Genel Meclisi’nin de bu yılın kasım ayında yapacağı toplantıda konuyu ele alarak karara bağlamasının beklendiğini öğrendiklerini söyledi.

‘’METİN DEMİR BEY AKILLI ADAM, HERKES AKILLI OLSUN, BURAYA SAKINA ALKOL GİRMESİN’’

Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) daha önce ait olan Üzülmez Atölyesi ve Türkiye’nin ilk Lavuarı (kömür yıkama ve zenginleştirme tesisi) alanının turizme kazandırılacak olmasına kendisinin yanı sıra halkın da haddinden fazla çok sevindiğine dikkati çeken Kuğu, şöyle konuştu:
‘’Burası çevre düzenlenmesi tamamlandığında çok güzel olacak. Çok eski olan buradaki binayı yıkmak istemediler, zaten bende karşıydım yıkılmasına...
Burasının yıkılmasını istemeyen devlet büyüklerimize, bakanlarımıza, milletvekillerimize, Belediye Başkanımız Ömer Selim Alan’a, meclis üyelerimize teşekkür ediyor şükranlarımı sunuyorum. 
Öğrendiğimize göre, ZTSO buraya talipmiş ancak sakına alkol girmesin buraya... Tabii ki burası ZTSO’ya, Metin Demir beye yakışır... 
Metin bey akıllı adam, buranın işletilmesinin ona verilmesini istiyoruz. Tekrar ifade etmek istiyorum ki herkes akıllı olsun, alkole karşıyım, Kültür Vadisi hayırlı olsun.’’

‘’KAPALI BULUNAN DEREBACA KÖMÜR OCAĞI TURİZME KAZANDIRILIRSA, BURASI TURİST KAYNAYACAKTIR’’

Kuğu, şöyle devam etti:
‘’Ayrıca Kültür Vadisi alanındaki 63 No’lu (Derebaca Ocağı) kömür ocağının bulunduğu giriş kapısı var. 
Burada yıllar boyu kömür çıkarılması ve işlenmesini anlatan ve hayatını kaybetmiş, yıllarca emeklerini vermiş işçilerin anılması ve hatırlanmasını sağlayacak Derebaca maden ocağının ziyarete açılması kömür işçiliği ve üretim sürecinin deneyimlenmesinin bir parçası olacaktır. Turizm sektörüne kazandırılması durumunda da inanın ki burası turist kaynayacaktır. Geçenlerde buraya iki otobüs dolusu turist geldi, buranın sabırsızlıkla tamamlanmasını turistler gibi bizler de bekliyoruz. 
Şunu da belirtmek istiyorum ki bu alanda başka yer olmadığından foseptik bu tesise yakın mesafede yapılmak zorunda kalındı, yakışmıyor tabii ki, ancak foseptik güzel görünsün diye güzelleştirme yapacağız. Mahallemize bağlı sokaklarımızdan Kemerbaca ve Dağbaca’daki komple kanalizasyon buraya alınacak. 
Sizlere de teşekkür ediyoruz, basınımız olmasa biz sesimizi nasıl duyuracağız ki...’’

MUHTARLAR GİRGİN VE ÖZÇIKRIKÇI’NIN AÇIKLAMALARI

Çınartepe Mahallesi Muhtarı Okan Girgin, şöyle dedi:
‘’Burası 7-8 yıl önce Ali Kaban valim (Zonguldak önceki Valisi), ZTSO Başkanı Metin Demir ve Ekrem Murat Zaman’ın (yerel tarih araştırmacı) oluşturdukları çalışmayla bugüne gelindi. Başta Valimiz Ali Kaban olmak üzere ondan sonraki süreci devam ettiren valilerimize, BAKKA’ya (Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı), Metin Demir başkanımıza, Ekrem Murat Zaman’a, tüm emeği geçenlere şükranlarımı sunuyorum.’’

Baştarla Mahallesi Muhtarı Mehmet Özçıkrıkçı da ‘’Başka şehirlerde küçük çapta oluşturulan müzelere turizmcilerin akın ettiklerini duyuyoruz, görüyoruz da... Buranın turizme kazandırılması güzel bir şey, emeği geçenlere teşekkür ediyorum, saygılarımı sunuyorum’’ dedi.

‘’ENDÜSTRİYEL MİRASIMIZ TURİZM SEKTÖRÜNE İNANILMAZ KATKI SAĞLAYACAKTIR’’

Zonguldak İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ahmet Güral Karayılmaz ise
2023 yılı sonuna dek eksiksiz tamamlanması planlanan ve 22 milyon liraya mal olması beklenen ilin endüstriyel mirasının turizm sektörüne inanılmaz katkı sağlayacağını açıklamıştı.
Karayılmaz, şu ifadeleri kullanmıştı:
‘’Zonguldak’ın merkez ilçeye bağlı Asma Mahallesi’ndeki Hazine adına kayıtlı 1619 ada, 18 parselin 10641,37 metrekarelik kısmı, Zonguldak Milli Emlak Müdürlüğü’nce idarelerimiz adına tahsis edilmişti.
Söz konusu taşınmaz üzerinde Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 17.02.2009 tarih ve 1189 sayılı kararı ile tescil edilen endüstriyel amaçla inşa edilmiş Mekanizasyon Atölyesi ve eski Lavuar binası bulunmaktadır. Eski Üzülmez Atölyesi ile bir dönem Üzülmez Atölyesi Mekanizasyon binası olarak kullanılan eski Lavuar binasına işlev kazandırılarak, parsel üzerinde kamusal açık alanlar yaratmak suretiyle kent hayatına ve sosyal yaşama ivme kazandırılması amaçlanmıştır. 
Proje kapsamında; Tescilli Kültür Varlığı olan Üzülmez Eski Mekanizasyon Atölyesi ve eski Lavuar binasının rölöve, restitisyon ve restorasyon projeleri hazırlattırılmış, Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca onaylanmıştır.
Restorasyon projesinde; eski Lavuar binasının Zonguldak Jeoparkı Ziyaretçi Merkezi, atölye binasının müze restoran olarak işlevlendirilmesi, atölye binası altında kafeterya ve hediyelik eşya dükkanları ile yöresel ürünler satış birimi, açık alanlarda ise çocuk parkı, otopark ve çok amaçlı gösteri alanı yapılması planlanmıştır.
Bu arada 14.07.2020’de ihale edilen projeye, 25.09.2020 tarihinde başlanmıştır. 2023 yılı sonu tamamlanması planlanan ve 22 milyon liraya mal olması beklenen ’Üzülmez Kültür Vadisi, Lavuar ve Atölye Binaları Koruma ve Yeniden İşlevlendirme Projesi’nin, ilimizin endüstriyel mirası olarak turizm sektörüne kazandırılmasının heyecanını yaşıyoruz, inanılmaz katkı sağlayacaktır, kentimizin yanı sıra ülkemiz turizmine hayırlı olmasını diliyorum.’’

HABER-FOTOĞRAFLAR: ORHAN AKYÜZ