Bu kaynaklar, kaplıca potansiyeline sahip olup, debileri farklılık göstermektedir.

Devrek’te Acı Kayıp: Recai Ermiş Hayatını Kaybetti Devrek’te Acı Kayıp: Recai Ermiş Hayatını Kaybetti

Kokaksu Jeotermal Kaynağı

Zonguldak ilinin güney kesiminde, Kokaksu semtinde bulunan ilk kaynak, 26,3°C sıcaklık ve 6 lt/sn debiye sahiptir. Bu kaynak, flüorür içeren, kalsiyumlu, magnezyumlu, sülfatlı termal su sınıfına girmektedir. 15 havuzlu bir tesisle değerlendirilen bu kaynakta, hidrojen sülfür nedeniyle hoş olmayan bir kükürt kokusu hissedilmektedir. Ancak, jeotermal suyun kirlilikten korunması ve debisinin artırılması için henüz araştırmalar yapılmamıştır.

Kokaksu Kaplıca Zonguldak Haberleri

Ilıksu Jeotermal Kaynağı

Zonguldak ili sınırları içerisinde bulunan ikinci jeotermal kaynak, Kozlu İlçesi'ne bağlı Ilıksu Mahallesi'nin yaklaşık 500 m güney batısında yer almaktadır. Ilıksu kaynağının sıcaklığı 28,4°C ve debisi 20 lt/sn'dir. Bu kaynak da flüorür içeren, kalsiyumlu, magnezyumlu, sülfatlı, bikarbonatlı termal sular sınıfına girmektedir. Ancak, 1960'larda kurulan bir tesisin sorunlar nedeniyle kapanması sonucu, bu kaynaktan yararlanılmamaktadır.

Potansiyel Kaplıca Alanları

Ilıksu kaynağından kaplıca amaçlı yararlanılması durumunda, jeotermal suyun kirlilikten korunması ve debisinin artırılması için araştırmalar yapılmalıdır. Bu tür çalışmaların tamamlanması durumunda, mevcut tesisler daha modern bir yapıya dönüştürülebilir ve Zonguldak ilinde turizm potansiyeli artırılabilir.

İbrahim Yıldız

Zonguldak Haberleri

Editör: Aybüke Ünal