Çaycuma Çevre Gönüllüleri tarafından Tosyalı Holding'in Filyos’ta kurmak istediği gübre fabrikasına karşı açılan dava bugün Zonguldak Adliyesinde görüldü.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, işlemleri hızlandırmak için Çevresel Etki Halk Katılım Toplantısı’nın yapılmamasına karar verince vatandaşlar ÇED’in halktan kaçırıldığını düşündü ve Çaycuma Çevre Gönüllüleri adıyla bir araya gelmişti.

''TOPRAĞIN ZAMAN İÇİNDE ÖLMESİNE NEDEN OLUYOR''

Çevre gönüllülerin avukatı Yakup Okumuşoğlu duruşmada yaptığı savunmada, Filyos Vadisi'nin bölgenin en değerli ekolojik alanı, Filyos Irmak’ı etrafında oluşan tarım alanlarının bölgenin en önemli tarımsal alanı olduğunu belirterek, yapılacak gübre fabrikası tesisin çevresel etkilerinin son derece büyük olacağını söyledi.

Tesisin yapılacağı alanın uluslararası Ramsar Sözleşmesi’ne göre, ''sulak alan'' niteliğinde olduğunu ve bu fabrikanın böyle bir alana yapılamayacağını söyleyen Okumuşoğlu, "Kimyevi gübrenin tarımın gelişimine değil, aksine toprağın zaman içinde ölmesine neden olduğu bilimsel verilerle de desteklenmiş bir gerçek. Tüm bu nedenlerle Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın verdiği ‘ÇED olumlu’ kararının iptalini istiyoruz" dedi.

Zonguldak'ta yüzme yarışlarında büyük başarı! Zonguldak'ta yüzme yarışlarında büyük başarı!

Adliye çıkışında beraberindeki çevre gönüllüleriyle bir basın açıklaması yapan Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Ahmet Öztürk, "Davacı olan bazı arkadaşlarımız söz alarak neden bu projeye karşı olduklarını ifade etti. Tüm ülkenin gıda güvenliği açısından önemli bulduğumuz bu toprakların bu tür kullanımlara kapatılmasını istiyoruz. Hukuk mücadelemiz sonuna kadar devam edecek" dedi.