8 Nisan pazartesi günü heyecan verici bir gök olayı yaşanacak. Saat 11:07’de gerçekleşecek tam güneş tutulmasının en uzun hali 4 dakika sürecek. Türkiye’den görülemeyecek olan tutulma, en iyi Amerika kıtasından izlenebilecek. 2006 yılında Türkiye’de görülen tam güneş tutulmasını kaçıranların bir sonraki tutulma için 30 Nisan 2060 tarihine kadar beklemesi gerekecek.  

Tutulma hayatınızda karşılaşabileceğiniz az sayıdaki etkileyici olaydan biri. Nisan ayının başında yalnızca bu nedenle ABD’ye seyahatlerin artması bekleniyor; tutulma tarihlerine yönelik otel aramalarında büyük artış olduğu belirtiliyor. Aynı zamanda tur firmalarının da hazırladığı paketler mevcut.

Tam Güneş Tutulması Nedir?

NASA’nın açıkladığı gibi güneş tutulması, Ay, Güneş ile Dünya arasına girdiğinde, Dünya’nın üzerine gölge düşürerek bazı bölgelerde Güneş ışığını tamamen veya kısmen bloke ettiğinde meydana geliyor. Kısmi Güneş tutulması Ay’ın Güneş’in yalnızca bir kısmını kaplaması ve hilal şekliyle sonuçlanmasıyla meydana geliyor. Tam güneş tutulması ise Ay’ın Güneş’in yüzünü tamamen kapatacağı anlamına geliyor ve çevresinde ateş ışıltıları görülüyor. 

Tam Güneş Tutulmasını Güvenli Bir Şekilde Nasıl İzlersiniz?

Güneş tutulmaları nadir olmaları nedeniyle özel olmakla kalmaz, aynı zamanda izlenme şekilleri açısından da benzersizdirler. Ay’ın güneşi tamamen kapattığı birkaç dakika boyunca izleyiciler herhangi bir göz koruması olmadan doğrudan güneşe bakabilirler.
Tam Güneş Tutulmaları Ne Kadar Sürer?
Tam Güneş tutulmaları birkaç saniyeden birkaç dakikaya kadar sürebilir. Bu fark, Güneş, Ay ve Dünya’nın herhangi bir zamanda ne kadar uzakta olduklarıyla ilgilidir.

Bunu duyan Nüfus Müdürlüğü'ne koşuyor! Bunu duyan Nüfus Müdürlüğü'ne koşuyor!

2024’teki Tam Güneş Tutulmasını Görmek için En İyi Yerler Nereler?

8 Nisan’da gerçekleşecek tutulma, Meksika, ABD ve Kanada’nın bazı bölgelerinden görülebilecek. NASA’ya göre, 2044 yılına kadar ABD’den görülebilecek başka bir tam güneş tutulması olmayacak. Teksas, Oklahoma, Arkansas, Missouri, Illinois, Kentucky, Indiana, Ohio, Pennsylvania, New York, Vermont, New Hampshire, Maine ile Tennessee ve Michigan’ın küçük kesimlerinde tutulma yaşanacak.
Kuzey Amerika kıtasında tam tutulmanın deneyimlenebileceği ilk yer Meksika’nın Pasifik kıyısı olacak. Griffith Gözlemevi Vakfı, Insider Expeditions ortaklığıyla sekiz günlük bir maceraya ev sahipliği yapacak. Konaklama, tutulma izlemesi, yemek ve gezi hazırlanan paket dahilinde olacak. Teksas gezisi de yapılabilecek -ancak tamamı satılmış görünüyor.

New York eyaletinde yer alan Niagara Şelalesi ve Kanada’nın Quebec eyaletinde de güneş tutulmasına yönelik etkinlikler düzenlenecek.