Bartın'da Kestane Gal Arısı ile mücadele etmek için üretilen yararlı yırtıcı Torymus sinensislerin doğaya salınmasına başlandı. Geçtiğimiz hafta Zonguldak'ta başlatılan salımın ardından, bu hafta ise Bartın'da benzer bir adım atıldı.

Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan, Vali Yardımcısı Hasan Hüseyin Uzan, Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu ve diğer yetkililer, Kestane Gal Arısı ile mücadele kapsamında Orman Bölge Müdürlükleri ile istişarelerde bulunmak üzere ormanlık alana geldi. İstişare toplantısında ayrıca Amasra Kaymakamı Kadir Perçi, BARÜ Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yafes Yıldız, Bartın İl Tarım ve Orman Müdürü Yasin Önder, Bölge Müdür Yardımcısı Necmettin Aşçi, Şube Müdürleri, Bartın İşletme Müdürü, İşletme Müdür Yardımcıları, İşletme Şefleri ve muhtarlar da yer aldı.

ÇEŞİTLİ YÖNTEMLER UYGULANIYOR

Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu salım öncesi yaptığı açıklamada “Bölge Müdürlüğümüzce toplumun ormanlardan beklentilerini en iyi şekilde karşılamak ve ormanların gördüğü hizmetleri gelecek nesillerin yararlanmasına sunmak, ormanların iyi bir şekilde korunması ile sağlanabilir. 2021 yılında Bartın İlinde Güzelcehisar Köyünde bin 350 adet salımı gerçekleştirilmiştir. 2022 yılında Bartın İli Kuracaşile İlçesinde Yukarısal Köyünde 300 adet salımı gerçekleştirilmiştir. 2023 yılında Bartın İli Kumluca Dibektaşı mevkinde ve Kirsinler Köyünde bin 620 adet, Kurucaşile İlçesi Yeniköy’de bin 60 adet ile Bartın ilinde toplam 2 bin 680 adet Torymus sinensis salımı yapılmıştır.  Eğer orman vatansa ve vatanı korumak kutsalsa o zaman genç-yaşlı, kadın-erkek hatta kurt, kuş ve böcek hepimiz askeriz. 2024 yılı mücadele çalışmalarımız kapsamında Kazpınarı Köyünde 2 bin 500 adet Torymus sinensis salınımı gerçekleştiriyoruz. Salınan bu böcekler, ormanlarımıza zarar veren böceklerle mücadelemizde bizim en büyük yardımcılarımızdır.

Zonguldak'ta Galatasaray Üstünlüğü: Taraftar Anketinin Sonuçları Açıklandı Zonguldak'ta Galatasaray Üstünlüğü: Taraftar Anketinin Sonuçları Açıklandı

Her yıl biyolojik mücadele çalışmalarını artırmakta, böceklerle mücadele çeşitli yöntemler uygulamaktayız. Biyoteknik mücadele kapsamında sarı tuzak dediğimiz yapışkan malzemeyi zararlının uçma ayı olan temmuz ayında ormanlara asarak topluyoruz. 2023 yılında başladığımız Kurucaşile’de başladığımız bu uygulamaya bu yıl tüm kestane ormanlarında devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

BÖCEK SALIMI YAPILACAK

Bölge Müdürünün konuşmasının ardından açıklamalarda bulunan Bartın Valisi Nurtaç Arslan ise “ Vatandaşlarımızın büyük bir kısmı kestane ve kestane balı üretimi gerçekleştiriyor. Dolayısıyla bölgemiz için büyük bir tehdit olan Kestane Gal Arısına karşı orman teşkilatımız üniversitedeki hocalarımızla birlikte iş birliği içerisinde. Doğada biyolojik denge için faydalı böcek popülasyonu yeterli sayıya ulaşıncaya kadar kestane gal arısının yoğun zarar yaptığı mıntıkalarda faydalı böcek salımı yapılmaya devam edilecektir. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum ve bu tip çalışmaların yaygınlaşmasını temenni ediyorum” dedi.

ETKİ ALMAK MÜMKÜN DEĞİL

Bartın Orman Fakültesi’nden Doç Dr. Yafes Yıldız, Türkiye’de ve dünyada kestane Gal Arısına karşı mücadelede yapılan bilimsel çalışmalar hakkında teknik bilgiler vererek, “Biyolojik mücadele doğaya dost bir mücadele ve kısa sürede buradan etki almamız mümkün değil. Zamanla bozulan dengeyi tesis etmeye çalışıyoruz. Zararlı yayılmaya devam ediyor biz de faydalıları da yaymaya çalışıyoruz. Biyoteknik mücadele kapsamında yine sarı yapışkan tuzakları da devreye soktuk. Orman Genel Müdürlüğü talimatıyla bütün Gal Arısı görülen bölgelerde çalışmaya başlandı” ifadelerini kullandı.

Editör: İrem Karagöz