Üstünlük kompleksi resmi  anlamda, bir ruh hastalığı  olmasa da, altında yatan bir çok faktör vardır.( Anne, baba ilgisizliği, Çocukken yaşanılan cinsel taciz veya Tecavüz, aile içi şiddet, vs.) Esasında, üstünlük kompleksi, kişinin aşağılık kompleksinden kaçınma yoludur, bir kamuflajdır yani...

Özcan Köknel'den, Suna Tanaltay'a, hatta Sigmund Freud'dan, Wulf Dorn'a kadar okuduğum bir çok psikoloji türü  kitapta, Üstünlük kompleksi olan kişilerin, hayata ve insanlığa dair bir işe yaramadıklarını en iyi anlayanlardanım.

Bunlar hayatın her alanında başarılı gözükseler de,maalesef tükenmiş ve zavallı dünyalarında hiç birşey olmadıklarının da farkındadırlar.

Bunları niye yazıyorum!...

Üstünlük kompleksi içinde olan, ve zaman zaman mecburen karşılaştığımız kimi sözde devlet adamları, kimi üst düzey siyasetçiler hatta en yakın dost ve arkadaşlarımızı ayrıt etmeliyiz.

İnsanlara tepeden bakan,kibir abidesi, süper egolu bu ruh hastası insanlara, karşı asla ezik, kararsız, zayıf vs. olmayın.Aksi durumda sizi ezerler...Hiç yerine sayarlar.

Gayet sakinliğinizi kollamak suretiyle, siz de, onları adam yerine koymayın, hatta insandan saymayın

Hak katında da, üstünlük kibirdendir.Kibirlik Şeytanlıktandır.
Kibirli zulm eder.Zulm karşısında susan da sessiz Şeytandır.

Murat İLERİ