31 Mart 2024 yerel seçimleri hızla yaklaşırken AK Parti-CHP arasında geçmesi beklenen Belediye Başkanlığı seçiminde özellikle CHP yeniden Zonguldak Belediyesini geri almak için son derece iddialı geliyor. Bu iddiasını aday adayı olanların tamamı konuşmalarında ifade ediyor. Aynı şekilde de iktidar partisi olan AKP il, ilçe ve beldelerde de üstünlük kurmayı hedefliyor.

Değişimin ciddi şekilde görüldüğü CHP’de aday adayı olan isimlerden biri de en genci olan mimar Fırat Birkan geliyor. Birkan, CHP tabanından gelen bir isim ancak bugüne kadar onun ismi kamuoyunda pek duyulmamıştı. Hatta aday adayı olduğunda çoğu kesim “Kim bu Fırat Birkan?” sorularını da sormaya başladı. Açıkçası basın olarak bizlerde Fırat Birkan’ın sadece isim olarak hatırlıyorduk. Daha önceleri partisinin Sayman olarak görev yaptığını da kendisinden duyduk.

Mimar Fırat Birkan 4 Aralık Pazartesi günü kahvaltıda basınla buluştuğunda onu biraz daha yakından tanıma imkânı buldum. Genç, dinamik, sempatik ve kendinden emin bir yapıya sahip.  Mimar olmanın verdiği avantajla kentin sorunlarına hâkim bir görüntü verdi.

Diğer aday adayları gibi iddialı olması da doğaldı ancak rakiplerine baktığımızda kimin aday gösterileceği tam bir kapalı kutu, o da bunun farkında ama aday gösterilecek gibi sahada ekibiyle birlikte çalışıyor. Yanında da çok tecrübeli bir isim olan ve il başkanlığına aday olan fakat kazanamayan Olcay Can var. Birlikte sıkı bir şekilde çalışıyorlar. Ne olur bilinmez ama bu değişim CHP’de fark ediliyor.

Öte yandan CHP’de diğer aday adaylarına bir göz attığımızda, Zonguldak Mali Müşavirler Odası eski Başkanı Tahsin Erdem, 22. Dönem Milletvekili ve CHP eski İl Başkanı Harun Akın, eski Belediye meclis üyesi iktisatçı Turgut Aydın, ve yine eski Belediye meclis üyesi Atınç Kayınova, eski Belediye Başkanı İsmail Eşref ve Diş hekimi Zeki Günalp kıyasıya bir yarış içindeler.

Bu isimler arasından kimin aday gösterileceği kamuoyunda gerçekten merak ediliyor. CHP kurmayları hangi aday gösterilirse gösterilsin 31 Mart 2024 akşamı AK Parti’den Zonguldak belediyesini mutlaka geri alacaklarını iddia ediyorlar. Gerçekten kıran kırana bir seçim uyarışı izleyeceğiz.

AK PARTİ’DE DURUM

Diğer taraftan AK Parti’de ise neyin nasıl sonuçlanacağı kestirmek şu anda mümkün görünmüyor. Sadece mevcut Belediye Başkanı Dr. Ömer Selim Alan’ın aday adayı olarak gösterildiği AK Parti’de birçok isimlerin adı da geçiyor. Selim Alan’la devam edileceği konuşulsa da son sözü Ankara’nın söyleyeceği kulislerde yaygın olarak ifade ediliyor.

Bu isimler arasında öne çıkanlardan İl Başkanı Mustafa Çağlayan, eski Zonguldak milletvekili Özcan Ulupınar, Ticaret Sanayi Odası Başkanı Metin Demir, eski İl Başkanı Zeki Tosun gibi isimlerin de geçtiği dillerden düşmüyor. Tabi bütün bu konuşulanlar kulaktan kulağa yayılanlar ancak bilindiği gibi AK Parti’de en son nokta atışını da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapıyor.

2019 seçimleri öncesinde Zonguldak’a “Ben 3 dönem için geliyorum ve hep birlikte yeni Zonguldak” diyerek seçimi kazanan mevcut Belediye Başkanı Dr. Ömer Selim Alan ise tek aday olarak gösterilmesinin rahatlığıyla çalışmalarına son sürat devam ediyor. Halka vaat ettiği 3 büyük projesi arasında yer alan sahil yolu, (Bitti) Fevkani Köprüsü (yıkılıyor) ve Lavuar alanı (başlıyor) gibi şehrin kaderini etkileyen bu projeleri hayata geçirmek adına şehri şantiye alanına çeviren Selim Alan şehirde yayılan bu söylentilere kulak asmadan yeniden adaymış gibi işine bakıyor.

Uzun lafın kısası, Zonguldak 31 Mart 2024’de bambaşka bir seçim maratonu görecek. Sadece il genelinde değil, ilçe ve beldelerde de aynı çekişmeye sahne olacak. Cumhur ittifakı olarak yola devam etmekte olan AK Parti yerel seçimlerde de ittifak kozuyla en yakın rakibi CHP’ye bu defa ne kadar üstünlük sağlayacak kısmet olursa bunu hep birlikte göreceğiz.

Hayırlısı olsun, hak eden kazansın ülkemiz kazansın. Kalın sağlıcakla…