Müşteki avukatları ise, patlama öncesi 1 yıl içinde geçen telsiz ve telefon konuşmalarını içeren ses kayıtlarını mahkemeye dinletti. Kayıtlarda, gaz izleme personelinin uyarılarına rağmen üretimin durdurulmadığı öne sürüldü.

Sanık Avukatlarından Tartışmalı Savunma: "Balık Ziyafeti İçin Acele Ettiler"
Sanık avukatları, patlama günü işçilerin aceleyle ocağa girip güvenlik kurallarını ihlal ettiğini iddia ederek, olayda işçilerin de sorumluluğu bulunduğunu savundu. Sanık avukatlarının bu savunması, duruşmaya katılan madenci yakınlarının tepkisiyle karşılaştı.

Bilirkişi Raporunda Eksiklik İddiası
Mahkemeye sunulan ve uzmanlardan oluşan 7 kişilik bilirkişi heyetinin üçüncü raporunda, patlamanın nedeni ile ilgili daha kapsamlı teknik inceleme beklentisinin karşılanmadığını belirten müşteki avukatları, yeniden bilirkişi talebinde bulundu. Patlama sırasında devre kesicilerin çalışmaması, tahliyenin yapılmaması ve gaz seviyesinin aşılmasına rağmen üretime devam edilmesi gibi konuların aydınlatılmasını istediler.

Metan Gazı Sensörleri Mahkemede Tanıtıldı
Sanık Volkan Soylu'nun talebi üzerine, olayda kullanılan oksijenli kurtarıcı maskeler, metan gazı sensörleri ve uyarı cihazları mahkemeye getirildi. Gaz seviyesi alarmını gösteren sensörler mahkemeye uygulamalı olarak tanıtıldıktan sonra adliyeden çıkarıldı. Cihazların mahkemeye çıkarılması ve ardından görevlilerce hızla adliyeden uzaklaştırılması dikkat çekti.

Savcıya Gönderildi: Mütalaa Bekleniyor
Mahkeme, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına, adli kontrol şartıyla serbest bırakılan sanıkların ev hapsi ve yurt dışı yasağının sürmesine karar verdi. Mahkeme heyeti, dava dosyasını esas hakkındaki mütalaa hazırlanması için savcılığa göndererek bir sonraki duruşma tarihini 13 Aralık olarak belirledi.

Kış Uykusuna Yatamadan Hayatını Kaybetti... Yavru Ayı Trafikte Can Verdi! Kış Uykusuna Yatamadan Hayatını Kaybetti... Yavru Ayı Trafikte Can Verdi!

Madenci Yakınlarından Tepki ve Basın Açıklaması
Duruşma sonrası adliye çıkışında madenci yakınları, olayın sorumlularının cezalandırılmasını talep ederek sanık ve avukatlarına tepki gösterdi. Müşteki avukatları, faciada hayatını kaybeden madencilerin isimlerinin bulunduğu bir afişle basın açıklaması yaparak, sanıkların "göstermelik" savunmalarını eleştirdi ve maden güvenlik önlemlerinin göz ardı edilmesinin faciada büyük rol oynadığını belirttiler.

Facianın Geçmişi
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesine ait maden ocağında 14 Ekim 2022'de meydana gelen ve 43 işçinin ölümüne, 9 işçinin yaralanmasına neden olan facia sonrasında, aralarında TTK Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir'in de bulunduğu 24 sanık hakkında dava açılmıştı. Tutuklu sanıklar için 844 yıldan 1062 yıla kadar, diğer sanıklar için ise 2 yıl 8 aydan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep ediliyor.

Bartın Haberleri

Kaynak: İHA