CHP'de aday netleşti, CHP'de neler oldu? Kimler niye kaybetti? / Ak Parti neyi bekliyor?

7 aday adayının katıldığı Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ön seçim maratonunu delegelerin oylarıyla kazanan isim Tahsin Erdem oldu ve böylece günlerdir devam eden “Kim Kazanacak” sorusuna da cevap bulunmuş oldu.

Öne çıkan 3 iddialı isimlerden Tahsin Erdem, Harun Akın ve Fırat Birkan üçlüsünün dışına çıkmayacağı tahmin edilen ön seçimde Akın-Erdem ikilisi arasındaki çekişmede genç mimar aday adayı Fırat Birkan da 3. Olarak en yüksek oyu alan isim oldu ve ilerisi için CHP adına büyük umut olduğunu da kanıtladı.

Cumartesi günü saat 10.00’da Kanal Z’nin canlı olarak yayınladığı ön seçim öncesinde Simge Kırlı ile birlikte bende yorumcu ve sunucu olarak 7 aday adayını da yan yana hep birlikte konuk ederek görüşlerini aldık. Her aday adayı seçildiği taktirde amaçlarının Zonguldak’a çok daha güzel hizmet yapacaklarını ve neden aday olduklarını açıkladılar. Ön seçimden galip çıkan Tahsin Erdem ile canlı yayında röportaj yapmak da bana nasip olmuştu. Adaylık da ona nasip oldu.

DELEGELERE YAKIN MARKAJ

CHP’li delegelerin sabah saatlerinden itibaren gösterdikleri yoğun ilgi bir yana Ala borina merdivenlerinin başından itibaren tüm aday adaylarının destekçileri oy kullanmaya gelenleri yakın markaja almaları da dikkatlerden kaçmadı. Özellikle de eski CHP İl Başkanı Halil Fırat’ın desteklediği Tahsin Erdem için seçim sonuna kadar hararetli ve heyecanlı çalışması en dikkat çeken husus oldu. Aynı Halil Fırat oy sayımı sonunda Tahsin Erdem’in kazandığını duyunca da sevinç çığlıkları attı.

HARUN AKIN KAYBETTİ

Seçimin en iddialı aday adayı eski Milletvekili tecrübeli siyasetçi Harun Akın’ın 700 oya karşılık 640 oyla seçimi kaybetmesi de hem kendisi ve hem de destekçileri adına büyük hayal kırıklığı oldu. Akın’ın moralinin son derece kötü olduğu da dikkatlerden kaçmadı ve moral bozukluğu içinde salonu terk etti. Oysa Harun Akın Zonguldak’a çok iddialı gelmiş ve kazanacağından da emindi ama olmadı.

FIRAT BİRKAN GÜÇLÜ ÇIKTI

 Aday adayı olduğundan itibaren seçim sürecini gayet sakin ve efendi bir şekilde sürdüren ve sürpriz yapacağı tahmin edilen genç mimar Fırat Birkan’ın da diğer rakipleri 4 iddialı isimleri geride bırakarak 424 oyla 3. Sırada yer alması da büyük bir başarı olarak yorumlandı ve ilerisi için CHP adına başarı hanesine yazıldı. Bu seçimden güçlü olarak çıkmayı başardı.

TURGUT AYDIN 110, İSMAİL EŞREF 41, ATINÇ KAYINOVA 40 VE ZEKİ GÜNALP 11 gibi sandıktan çıkan oylar da gösterdi ki delegelerce destek bulmadı. Özellikle eski Belediye Başkanı İsmail Eşref’in 41 oy gibi çok alt sıralarda kalması da şaşkınlık yarattı.

ATINÇ KAYINOVA’YA DA ŞOK

Diğer bir isim Belediye Meclis üyesi Atınç Kayınova’nın Belediye meclisinde Başkan Selim Alan’a karşı muhalefet yaparak partisini temsil etmesine rağmen aldığı oy oranı da eleştiri konusu oldu. Diş doktoru Zeki Günalp ise sadece 11 oy alarak delegelerden geçer not almadı.

Sonuç itibariyle CHP Zonguldak Belediye Başkan adayını Tahsin Erdem olarak belirledi. Herkes birlik beraberlik adı altında kenetlendi ve poz verdi ama bu durum 19 Mart’ta sandığa ne kadar yansıyacak işte bu merak ediliyor.

***

AK PARTİ’DE HEYECANLI BEKLEYİŞ

CHP adayından sonra şimdi gözler iktidar destekli AK Parti’ye çevrilmiş durumda. AK Parti henüz Zonguldak adayını açıklamadı ve 15 Ocak’ta açıklayacağı bildirildi. Zonguldak anketi devam ediyor. Bakalım bu anketten kim çıkacak veya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yine Selim Alan mı diyecek?

Yoksa, eski Milletvekili Özcan Ulupınar’da mı karar verecek. Bunun yanı sıra bir başka gizli tutulan isim olduğu da konuşuluyor. Zonguldak’ta AK parti adayı gerçekten çok merak ediliyor. Tahsin Erdem’in karşısına çıkacak olan isim seçimi alabilecek mi?

Her iki parti de son derece iddialı. İYİ Parti’de sessizlik devam ediyor. MHP ile yapılacak olan ittifak AK Parti’ye ne kadar yansıyacak. AK Parti Belediyeyi yeniden kazanmak ve CHP ise kaybettiği Belediyeyi Tahsin Erdem ile yeniden kazanmak istiyor. “Zor dostum zor” şarkısını hatırlatıp nokta koyalım…