65 yaş maaşı engelli evde bakım dul ve yetim aylığı Temmuz zammı 2023 hesaplandı! Zamlı maaşlar Temmuz'da ne kadar olacak? - Milyonlarca kişi nefesini tuttu Temmuz ayında Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından açıklanacak olan enflasyon oranını beklemeye başladı. 

Açıklanacak olan enflasyon oranı ile ilk 6 aylık enflasyon farkı kesinleşirken bu orana eklenecek refah payı ve Cumhurbaşkanı jesti ile beraber memur, emekli maaşı yanı sıra dul ve yetim aylığı ile engelli maaşı gibi rakamla da kesinleşmiş olacak. Bu nedenle söz konusu rakamlar yakından takip ediliyor ve bekleniyordu. Ekonomistler Temmuz ayı rakamını tahmin etti zamlı maaşları hesapladı! 

İslam Memiş, altın, döviz ve borsayı yatırımcılar için değerlendirdi! İşte Memiş'ten altın değerinde tavsiyeler İslam Memiş, altın, döviz ve borsayı yatırımcılar için değerlendirdi! İşte Memiş'ten altın değerinde tavsiyeler

65 YAŞ MAAŞI VE ENGELLİ AYLIĞI KAÇ TL, NE KADAR OLDU?

Diğer rakamlardan farklı olarak engelli aylığı ve 65 yaş maaşı asgari ücrete yapılan zam oranı üzerinden hesaplanıyordu. Asgari ücrete Temmuz ayında yüzde 34.04 oranında zam gelirken bu zam bazı sosyal güvenlik maaşı zamlarını da etkiledi. Bunlardan ikisi ise 65 yaş maaşı ve engelli aylığı olarak öne çıktı. 

65 yaşını doldurmuş, hiçbir sosyal güvencesi ve herhangi bir geliri olmayan kişilere ödenen 65 yaş aylığı da otomatik olarak arttı. Bu yıl yararlanma şartları da değişecek. Aylıktan yararlanabilmek için gelirin asgari ücretin aylık net tutarının üçte birinden az olması gerekiyor. Buna göre aylık geliri 3.800 liranın altında olanlar yaşlılık aylığı alabilecek. Yeni asgari ücretle birlikte 65 yaş aylığı da 3.184 liraya çıkacak.

Gelen zamdan sonra engelli aylığı da arttı. Yüzde 40-69 arası engelli aylığı 2.624 lira, yüzde 70 ve üzeri engelli aylığı 3.813 liraya yükselmiş oldu. 18 yaş altı olan engellilerin ailelerine ödenen tutar ise 2 bin 542 TL oldu. 

DUL VE YETİM AYLIĞI MAAŞI TEMMUZ 2023 MAAŞ ZAMMI NE ZAMAN AÇIKLANACKAK, ZAMLI MAAŞLAR HANGİ AY YATACAK, YÜZDE KAÇ ZAM GELECEK?

Dul ve yetim maaşı diğer sosyal yardım maaşlarından farklı olarak emekli aylığı üzerinden hesaplanmakta olup 5 Temmuz 2023 Salı günü TÜİK tarafından açıklanacak olan enflasyon oranı sonrasında kesinlik kazanacak. Dul ve yetim aylığı belirlenirken, emekli maaşı dikkate alınıyor. 7.500 TL olan en düşük emekli aylığından, dul ve yetim maaşı alan vefat eden sigortalının dul eşine %50 oranında ödeme yapılıyor.

Sigortalının çocuğu yoksa ve eşine kendi sigortalılığı sebebiyle gelir veya aylık bağlanmamışsa %75'i oranında ölüm aylığı bağlanıyor. En düşük sınırdan emekli aylığı alan sigortalının eşi zamdan önce 2.250 TL alırken, yapılan zam ile birlikte bu tutar 3.750'ye çıkacaktı.Temmuz ayında asgari ücrete %34 oranında zam yapıldı ve yeni tutrar 11 bin 402 TL oldu. Temmuz ayında zammın resmen açıklanması ile bu maaşların da artması bekleniyor.