Geçtiğimiz yıllarda ekonomik sıkıntılar sebebiyle sürekli göç veren bir il olan Zonguldak 31 Aralık 2023 tarihi itibariyle göç alarak nüfusunda 2982 kişi artarak toplamda 591.492 kişiye ulaşarak Büyükşehir olma yolunda ilerliyor.

Karabük ve Bartın’ın il olarak kopuşuyla birlikte büyük bir darbe yaşayan Zonguldak’ın birde 40 bin dolayında çalışanının büyük bir kesimi madenlerden emekli olduktan sonra başka illere göç etmesiyle nüfusunda ciddi oranda düşüşler meydana geldi ve Büyükşehir olmasının da önü kapanmıştı.

Her geçen yıl bir türlü toparlanamayan ve iş imkânlarının da olmaması özellikle genç kesimi rahatsız ederek aileleriyle birlikte Zonguldak’ı terk etmesi sonucu Karaelmas diyarını adeta “Türkiye’nin en büyük kasabası” yakıştırmalarına sebep olmuştu.

Filyos vadisinin hayata geçmesi ve burada istihdam sağlanması sonucu binlerce kişiye ekmek kapısı olmaya başlayınca da nüfus artışına etki yaparak gelinen noktada 2982 kişinin de nüfusa katkı yapması kayıtlara geçti. Bu artışın içinde bulunduğumuz 2024 yılında da devam etmesinin beklendiği uzmanlarca ifade edilirken Zonguldak ilinin Büyükşehir olmasının önünde de bir engel kalmayacağı da gelen bilgiler arasında.

Bu durum şunu gösteriyor. İstihdam arttıkça ve bölgede işsizlere iş imkânı sağlandıkça bölge insanlarının başka illere göç etmesinin de önü kesilmiş olacak. Büyükşehir olmak demek ekonomik kalkınma anlamında da Zonguldak’ın önünü daha çok açacağı gibi gerileyen sanayi şehri bu şekilde yıllar sonra yeniden atağa kalkmış olacaktır. Bu nüfus artışı gerçekten memnunlukla karşılanmakta ve devamının olması yönünde de yetkililerin aynı kararlılıkla devam etmeleri istenmekte ve beklenmektedir. Zonguldak mutlaka Büyükşehir olmalıdır.

*******

HASTANE YOLUNA ALAN EL ATTI

Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesinin acilin tam karşısında bulunan Stadyumun açık tribünlerinin olduğu alanda yapım çalışmaları bittikten sonra hastaneye gelen vatandaşların yol boyunca araçlarını park yeri olarak kullanmasıyla yaşanan trafik sıkıntısı halkın büyük tepkilerine yol açıyordu.

Hem acil önü güzergâhına ve hem de karşı kaldırımdaki stadın yoluna yüzlerce araçların karşılıklı park etmeleri trafik sıkışıklığına neden olduğu gibi Zonguldak ve Kilimli istikametine gelip-giden arabalar geçmekte zorlanıyor ve hatta kazalara davetiye çıkartıyor tartışmalara neden oluyordu.

Ne zaman yapılacağı konusunda biz basın mensuplarının da fotoğraflar eşliğinde yetkililere yaptığımız defalarca çağrılara nihayet Zonguldak Belediye Başkanı Selim Alan duyarlı davranarak bu berbat taş-toprak-moloz halindeki yolu önce dozerlerle düzelttikten sonra yolu boydan boya betonlayarak araçların geliş-gidişini rahatlattı.

Atatürk Devlet Hastanesinin park yetersizliğine bir nebze olsun dokunuş olacak olan bu yolun düzenli bir şekilde betonlanması araç sahipleri ve vatandaşlar arasında memnunlukla karşılandı. Zonguldak’ın genelinde olan park sorunlarının da bir an önce yapılacak olan plan programla çözüme kavuşması gerektiğinin altını çiziyorum. Her geçen gün artarak devam eden arabalara karşın park yerlerinin azlığı ilimizde büyük sorunlar yaratmaya devam etmektedir. Bu sıkıntı mutlaka çözüme kavuşmalı ve park alanları çoğaltılmalıdır. Kalın sağlıcakla.